Type D er den første eneboligen i bokstavrekka av Magnus Poulssons Egne hjem-hus.

Det er tegnet i 1913. Det er 8 hus av denne typen.

Dette huset har en rektangulær grunnflate på 7,2 x 6,2 m (44,6 m2), med inngangen plassert på den ene langveggen. Til forskjell fra tre-romsplanen man finner i tomannsboligene og i hovedetasjen på de fleste eneboligene, har dette huset bare to rom i første etasje. Planløsningen består bare av kjøkken og stue, der den tradisjonelle inndelingen i kammers og stue utgår til fordel for et stort stuerom. I andre etasje er det på tradisjonelt vis innredet to store soverom med kott under de laveste delene av skråtaket. Som i tomannsboligene er det bryggerhus, matkjeller og brenselsrom i kjelleren, foruten et lite wc. Heller ikke eneboligene ble bygd med bad.

Se tegninger i Fotoarkivet

Hustype D

Foran inngangen på hustype D er det bygd et lite, overbygd repos. Reposet er utradisjonelt utformet med trappa plassert parallelt med husveggen. Denne løsningen gjør at det bare er plass til sittebenk på den ene siden av inngangsdøra. Takoverbygget har saltak plassert vinkelrett på hovedvolumet med samme takvinkel som hovedhuset, mønedekor og et dekorfelt som dekker hele gavlen. Dekorfeltet har «hulldekor» som gir assosiasjoner til en stjernehimmel, mens stolpene som bærer taket er uformet som dreide søyler i bonderomantisk stil. Hovedtaket har den samme, karakteristiske mønepynten som takoverbygget over inngangspartiet, men et gavlfelt uten dekorering.

Vinduer plassert tett inn mot hushjørnet på to tilstøtende veggflater gir huset stort særpreg, med asymmetriske og for sin tid uvanlig oppbygde fasader. En tilsvarende vindusutforming er brukt på hustype A, der den åpner hjørnet på stua. På hustype F er det hjørnet rundt kjøkkenbenken som åpnes opp med store vindusflater, og gjør kjøkkenet til det mest spesielle rommet i huset. Begge hjørnevinduene er ettfagsvinduer med 3*3 ruter i hver ramme. Det rombeformede dekorelementet brukt på stolpen mellom hjørnevinduene, er gjentatt øverst på den ene gavlveggen – her som dekorfelt mellom tre tett plasserte ettfagsvinduer. Dekorfeltene og oppdelingen av vinduet er begrunnet i en tverrgående, bakenforliggende vegg. På den motsatte gavlveggen er de tre vindusfeltene trukket helt sammen og vinduet er utformet som et ordinært trefagsvindu.

Tegninger:

 

År Gruppe Hydro Nr Tittel Arkitekt Lenke Lenke
1913 4H.18 42 Plan snitt og fasader Magnus Poulsson Tegn-NIA Tegn-Tinn
1913 4H.18 480 Innsten. av nytt rindue i le j. Vådens gt.      
1913 4H.18 61 Skjema av vindue og dør Magnus Poulsson    
1934 4H.18 1586 Skjema av vindue og dør